Wat doet een herseninfarct met je?

Een herseninfarct ontstaat plotseling. Ineens sluit een stolsel een bloedvat in de hersenen af, waardoor een deel van de hersenen geen zuurstof meer krijgt. Hierdoor ontstaan uitvalsverschijnselen, meestal aan één kant van het lichaam.

Doet een herseninfarct pijn?

Naast centrale pijn kunnen mensen na een beroerte ook pijn hebben als gevolg van lokale problemen (zoals schouderpijn, spasticiteit, blijvende hoofdpijn en spier- of gewrichtspijnen).

Hoe gevaarlijk is een beroerte?

Een derde van de patiënten met een hersenbloeding overlijdt voordat het ziekenhuis bereikt is. Ook als de bloeding uit zichzelf snel tot stilstand komt, is de prognose sterk wisselend. Het ziekbed kan lang zijn en ook tijdens deze periode is de mate waarin de patiënt hersteld moeilijk te voorspellen.

Kan je genezen van een beroerte?

Na een herseninfarct kan 1 van de 2 mensen na 6 maanden weer voor zichzelf zorgen. Na een hersenbloeding kan 1 van de 3 mensen na 6 maanden weer voor zichzelf zorgen.

Kun je na een herseninfarct sterven?

Patiënten met een herseninfarct hebben een vijf keer hogere overlijdenskans. Bij patiënten met een hersenbloeding is de kans op overlijden zelfs meer dan acht keer zo groot.”

Wat zijn de symptomen van een herseninfarct?

Bij een beroerte is een bloedvat in de hersenen afgesloten of kapot. Hierdoor werkt een deel van uw hersencellen opeens niet meer. U krijgt hierdoor klachten. Bijvoorbeeld een verlamde arm of een verlamd been, een scheve mond, moeite met praten, niet goed zien, of minder of ander gevoel in gezicht, arm of been.

Hoe kan je een herseninfarct krijgen?

Een herseninfarct ontstaat als een bloedstolsel een slagader naar de hersenen afsluit. Een deel van de hersenen krijgt dan geen bloed meer en dus geen zuurstof en voedingsstoffen. Hierdoor kan dit deel van de hersenen niet goed meer functioneren.

Wat zijn de symptomen van een beroerte?

Bij een hersenbloeding kan er plotseling zeer ernstige hoofdpijn ontstaan. De pijn is zo heftig dat duidelijk is dat medische hulp dringend nodig is. Je kunt ook een epileptische aanval (toeval) krijgen. Verder kun je misselijk zijn of niet goed aanspreekbaar.

Kan je een herseninfarct voorkomen?

Na een beroerte heeft u meer kans dat u nog een beroerte krijgt. Met een gezonde manier van leven en medicijnen kunt u die kans kleiner maken. Als u rookt, is stoppen met roken het belangrijkst om die kans veel kleiner te maken. Na een herseninfarct krijgt u bloedverdunners.

Hoe kan een CVA behandeld worden?

Veel patiënten gaan na ontslag naar huis, eventueel met ondersteuning van de thuiszorg. Zij krijgen bepaalde medicijnen en adviezen mee. Daarnaast kan de neuroloog fysiotherapie, logopedie en/of ergotherapie voorschrijven. Ook is het mogelijk dat er poliklinische nabehandeling geschiedt in het revalidatiecentrum.

Hoe groot is de kans dat je een herseninfarct overleefd?

’10 procent van de mensen die een herseninfarct krijgen, is onder de 50. Het grootste deel overleeft dit. Dat wil zeggen dat er momenteel in Nederland 100.000 tot 150.000 mensen rondlopen die niet goed functioneren in hun gezin en hun werk, als ze dat al hebben.