Hoe weet je of je MS hebt?

Symptomen MS Moeheid: ernstige, langdurige vermoeidheid. Oogproblemen: pijn in je ogen, verminderd zicht, en dubbel of wazig zien. Spraakproblemen: mindere concentratie, traag denken, moeilijk woorden kunnen vinden of onduidelijk spreken. Tintelingen: branderig of koud gevoel, tintelingen of juist een doof gevoel.

Wat is de ziekte van MS?

MS is een ziekte van het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg). De precieze oorzaak van MS is onbekend. Waarschijnlijk zijn er meerdere factoren die samen bepalen of iemand MS krijgt. Zo zijn er aanwijzingen dat erfelijkheid, virusinfecties of eetgewoontes een rol spelen, maar niemand weet precies hoe het zit.

Wat zijn de eerste symptomen van MS?

Veel voorkomende symptomen en problemen bij MS

  • Loopstoornissen.
  • Problemen met de coördinatie (balans)
  • Krachtsverlies van een of meer ledematen.
  • Spierkrampen/ spasme.
  • Problemen met zien.
  • Gevoelsstoornissen.
  • Onduidelijke spraak (dysartrie)
  • Slikproblemen.

Waar begint MS mee?

Uit een aandachtige ondervraging kan vaak worden opgemaakt dat de sensitieve stoornissen frequent zijn, maar dat de patiënten er aanvankelijk niet veel aandacht aan hebben geschonken. Soms zijn de eerste tekenen tintelingen, een gevoel van zwaarte, benepenheid, branderigheid, stramheid of ongevoeligheid.

Hoe wordt de diagnose MS gesteld?

Er bestaat geen specifieke diagnostische test voor MS. De diagnose MS wordt daarom gebaseerd op een combinatie van klinisch onderzoek (symptomen en lichamelijk onderzoek), beeldvorming (MRI) en/of laboratoriumonderzoek (ruggenprik en/of bloedtest).

Is MS een neurologische aandoening?

Meestal krijgen mensen, voornamelijk vrouwen, tussen 25 en 45 de diagnose MS, maar ook kinderen kunnen MS krijgen. MS is geen spierziekte wat veel gedacht wordt, het is een neurologische aandoening.

Hoe verloopt een MS aanval?

Veel voorkomende klachten zijn: verminderd gezichtsvermogen, vermoeidheid, stoornissen in het gevoel, minder kracht in armen of benen, stuurloosheid, moeite met toiletgang of moeite met praten. De klachten van een schub herstellen meestal vanzelf, maar dat heeft tijd nodig, variërend van dagen tot weken.

Wat is er aan de hand als je Multiple Sclerose hebt?

MS is een aandoening in de hersenen en het ruggenmerg, waarbij er op verschillende plekken ontstekingen ontstaan. Die ontstekingen zorgen ervoor dat de hersenen sommige functies niet goed kunnen uitvoeren. Je kunt daardoor allerlei klachten krijgen, bijvoorbeeld bij het zien, bewegen of praten.

Welke pijn bij MS?

Voorkomende pijnklachten voor mensen met MS zijn bijvoorbeeld: spierpijn, pijn in de onderrug, krampen / spasmen, aangezichtspijn, hoofdpijn en zenuwpijn. Bij MS ontstaat schade aan het omhulsel van de zenuwbanen. Hierdoor kan de geleiding van prikkels over deze banen verstoord zijn: het registratiecentrum.

Hoe lang duurt een MS aanval?

De vorm van MS waarbij zich alleen maar occasionele opflakkeringen voordoen, de zogenaamde “remittente” vorm, is gekenmerkt door het bruusk verschijnen van één of meer symptomen, die dan na zes tot acht weken geleidelijk verdwijnen, zonder restletsels na te laten.

Hoe begint de ziekte MS?

De ziekte MS begint meestal (in 80% van de gevallen) met ‘schubs’. Bij een schub ontstaan vrij plotseling neurologische klachten die minstens 24 uur aanhouden. Een schub wordt meestal gevolgd door een remissie.

Hoe weet ik of ik een spierziekte heb?

Een algemeen neuroloog kan beoordelen of u wel of niet een spierziekte heeft, maar meestal kan alleen een gespecialiseerde neuroloog in een neuromusculair centrum in een academisch ziekenhuis beoordelen welke spierziekte u precies heeft. Daarvoor is vaak uitgebreid aanvullend onderzoek nodig.