Wat is een antibiotica profylaxe?

Een antibioticaprofylaxe is een behandeling met antibiotica die ervoor zorgt dat er geen infectie kan ontstaan. Het initiatief voor deze richtlijn is afkomstig van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV).

Wat is een profylaxe?

Bacteriën kunnen via de bloedbaan een infectie van de gewrichtsprothese veroorzaken. Soms moet de prothese zelfs verwijderd worden. Een behandeling met antibiotica, de zogenaamde antibioticaprofylaxe, zorgt ervoor dat er geen infectie kan ontstaan.

Welke antibiotica na operatie?

Hier is het dus verstandig om te behandelen met cefalosporines, medicijnen waar deze bacteriën nog wel gevoelig voor zijn. Patiënten die na drie dagen verbetering vertonen, kunnen volgens het onderzoek van Purba het best overschakelen naar orale antibiotica.

Wat zijn schone ingrepen?

Schone wonden zijn het gevolg van electieve operaties in niet-geïnfecteerd, niet traumatisch beschadigd en niet-ontstoken gebied, waarbij er geen met bacteriën gekoloniseerde tractus geopend zijn en de wond primair gesloten is met hooguit korte tijd (1-2 dagen) achterlaten van een drain.

Wat is Endocarditisprofylaxe?

Endocarditisprofylaxe is het preventief geven van antibiotica aan patiënten die door een bepaalde hartafwijking bij bepaalde medische ingrepen een vergrote kans hebben op endocarditis. Het gaat om diagnostische of therapeutische ingrepen waarbij een bacteriëmie kan ontstaan.

Wat is Gewrichtsprothese?

Met een gewrichtsvervangende ingreep bedoelen we het plaatsen van een gewrichtsprothese ter vervanging van het oorspronkelijke gewricht. Hierbij kunnen 2 complicaties optreden: een besmetting of infectie van de prothese, en slijtage en/of loskomen van de prothese.

Wat is trombose profylaxe?

Bij mechanische tromboseprofylaxe maakt een arts geen gebruik van medicijnen, maar van steunkousen en Intermitterende Pneumatische Compressie. Dat laatste is een pompsysteem waarmee vocht uit je benen en armen wordt afgevoerd, ook met het doel om het risico op trombose te voorkomen.

Wat is AB behandeling?

Perioperatieve antibiotica (AB)-profylaxe beoogt wondinfecties te voorkomen en is daarmee een vorm van primaire profylaxe (Woods et al, 1998).

Welke antibiotica bij ontstoken wond?

Metronidazol doodt bepaalde bacteriën en wordt gebruikt bij ernstige huidinfecties met geïnfecteerde stinkende wonden. Metronidazol kan dan worden gebruikt in een crème of gel die rechtstreeks op de huid wordt gebracht, of in tabletten. Voorbeelden zijn metronidazol om in te nemen en metronidazol op de huid.

Waarom antibiotica postoperatief?

Postoperatieve antibiotica worden aanbevolen na een appendectomie voor een complexe appendicitis om postoperatieve complicaties te voorkomen. De duur van deze behandeling is echter niet eenduidig en verschilt tussen chirurgen, ziekenhuizen en verschillende landen (verschillen in internationale richtlijnen).

Wat voor soort geneesmiddel is een Endocarditisprofylaxe?

Endocarditisprofylaxe is het preventief geven van antibiotica aan personen die door een bepaalde hartafwijking bij bepaalde medische ingrepen, meer kans hebben op endocarditis.

Wat is een endocarditis?

Een endocarditis is een ontsteking van de binnenkant van het hart en de hartkleppen. Dit komt doordat bacteriën via het bloed in het hart terechtkomen. De bacteriën kunnen in het bloed komen door ingrepen, bijvoorbeeld in de mond of in ontstoken huid.