Hoe hoog was de waterstand in 1995?

In de periode januari-februari van 1995 zijn in zowel de Rijn als de Maas extreem hoge waterstanden voorgekomen die behoren tot de hoogste van deze eeuw. Bij Lobith steeg het water tot 16,68 meter boven NAP, bij Borgharen tot 45,71 meter boven NAP.

Hoelang duurde het hoogwater in 1995?

Op 31 januari 1995 en in de dagen daarna werden 250.000 mensen, variërend van vijf dagen tot twee weken, verplicht uit grote delen van het Gelderse rivierengebied geëvacueerd vanwege de gevaarlijk hoge waterstand van de Maas, de Rijn, de Waal en de IJssel.

Hoe kwam het dat het water in de rivieren zo hoog stond in 1995?

Het peil van de rivieren steeg snel en sterk door de toevloed aan regen- en smeltwater. Zo stond de Rijn bij Lobith op 1 februari 1995 16,68 meter boven N.A.P., slechts 25 centimeter lager dan in het overstromingsjaar 1926. Op dat moment waren grote stukken van het Maasdal in Zuid-Oost-Nederland al ondergelopen.

Welke gebeurtenis zorgde in 1995 voor een stroomversnelling in de aanpak van de hoogwaterproblematiek in Rivierenland?

1995: evacuatie uit de Betuwe Die watermassa kwam de Maas en Rijn afzakken richting Nederland. Itteren en Borgharen overstroomden, net als in 1993. Op maandag 30 januari moesten de inwoners uit de Bommelerwaard vertrekken.

Hoe hoog stond de Maas in Venlo in 1995?

Nooit eerder was zo’n hoge afvoer gemeten: 3.120 m3/sec. In Borgharen bereikte de Maas een recordhoogte van 45,90 meter boven NAP. Ruim een jaar later, in januari 1995, werden de gebieden langs de Maas opnieuw getroffen door grootschalige overstromingen.

Waarom staat de Waal zo hoog?

Waardoor staat het water zo hoog? Er is veel regen gevallen in het stroomgebied van de Rijn en de Maas. Dat zorgt voor hoge waterstanden op de Maas, Rijn en daardoor ook de Waal.

Hoe hoog is het water in de Waal?

Waal, Rijn en Lek De waterstand is op NAP+14,08m uitgekomen.

Hoe ontstaat watersnood?

Een stormvloed kan aan de kust extra gevaarlijk zijn, als hij samenvalt met de vloed, of nog erger, met een springvloed, het tweewekelijkse getij waarin het verschil tussen hoog- en laagwater het grootst is. De (spring)vloed wordt dan verhoogd met de stormvloed. Dit was de oorzaak van de watersnood van 1953.

Hoe hoog stond het water in 1993?

Als je wil weten hoe hoog het Maaswater stond tijdens de overstromingen van 1993, kijk dan eens bij de veerpont van Beesel naar Kessel. De Maas bereikte op 23 december van dat jaar de ongekende hoge waterstand van 19.77 meter NAP.

Hoe hoog was de Maas in 1993?

Nooit eerder was zo’n hoge afvoer van Maaswater gemeten als vlak voor kerst 1993: ruim 3100 kubieke meter per seconde. Een gebied van 18.000 hectare, 8 procent van de provincie Limburg, stroomde onder water. Ruim een jaar later gebeurde min of meer hetzelfde.

Hoe hoog staat de Waal normaal?

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat legde ons eerder uit: “Daar stroomt het water óf verder in de IJssel, de Neder-Rijn of de Waal. De waterstand daar is dus ook van belang voor de waterstand van de Waal. Van ‘hoogwater’ is pas sprake bij een stand van 15 meter boven Normaal Amsterdams Peil (NAP).

Hoe hoog staat de Lek?

Hoogwater in de Neder-Rijn of Lek Het water bereikt bijna alle gemeenten, waaronder Utrecht en Amersfoort. Maar ook Lopik. De hoogte van het water varieert van een halve tot soms wel vier meter.