Wat is een verblijfsgebied?

Een verblijfsgebied (afgekort VG) is in Nederland volgens het bouwbesluit de bouwkundige term voor een deel van een gebouw, waar ten minste één verblijfsruimte deel van uitmaakt.

Is een berging een verblijfsgebied?

Volgens het Bouwbesluit 2012 is een verblijfsruimte een in een verblijfsgebied gelegen ruimte voor het verblijven van personen. Voorbeelden van verblijfsruimten zijn woonkamer, slaapkamer, keuken, kantoor (en bijvoorbeeld niet: toiletruimte, badruimte, garage, berging, technische ruimte, verkeersruimte).

Wat voor ruimte is een berging?

De berging en het hoofdgebouw vormen samen één pand. En daarmee is de berging dus nog steeds GO overig inpandige ruimte. En daarmee onderdeel van de inhoud van het gebouw.

Wat voor ruimte is een garage?

– Een onverwarmde berging, een garage, balkon en terras worden (meestal) niet meegerekend in de gebruiksoppervlakte wonen, maar in overige inpandige ruimte of in gebouwgebonden buitenruimte of externe buitenruimte.

Hoe bepaal je een verblijfsgebied?

Waar moet je dan op letten voor het ontwerp van jou woning? Minimaal 55% van de gebruikersoppervlakte moet aangemerkt worden als verblijfsgebied. Heeft jouw woning bijvoorbeeld 100 m² aan gebruiksoppervlakte, dan betekend het dat je 100 x 55% = 55 m² aan verblijfsgebied benodigd hebt.

Is een hal een verblijfsruimte?

Voorbeelden van verkeersruimten zijn: hal, gang, overloop, trappenhuis, buitentrap, vluchttrap, lift, galerij. Overigens, een hal kan wel een verblijfsruimte zijn maar dan moet het voldoen aan de eisen van een verblijfsruimte, bijvoorbeeld wat betreft daglichttoetreding, ventilatie, afmetingen, verwarming e.d.

Is een dakterras een verblijfsruimte?

De deuren die vanuit het dakterras toegang bieden tot de slaapkamers, bieden toegang tot een verblijfsruimte met een woonfunctie, als bedoeld in artikel 1.1 van het Bouwbesluit.

Is slaapkamer verblijfsruimte?

In woningen vallen de volgende ruimtes onder de noemer verblijfsruimte: Slaapkamer. Woonkamer. Keuken/eetkamer.

Wat is inpandige berging?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen inpandige en uitpandige opslagvoorzieningen. Inpandige opslagvoorzieningen zijn voorzieningen welke in een ander bouwwerk zijn gelegen. Uitpandige opslagvoorzieningen zijn voorzieningen welke niet in een ander bouwwerk zijn gelegen.

Wat zijn verkeersruimten?

Ruimte anders dan een ruimte in een verblijfsgebied, een toiletruimte, een badruimte of een technische ruimte, bestemd voor het bereiken van een andere ruimte.

Wat zijn verblijfsruimten in een woning?

Een verblijfsruimte is een ruimte in een gebouw waarin de mensen verblijven of waarin activiteiten plaatsvinden volgens de gebruiksfunctie. Een verblijfsruimte maakt altijd deel uit van een verblijfsgebied.

Wat wordt bedoeld met gebruiksoppervlakte?

De gebruiksoppervlakte wordt ook wel de GBO of GO genoemd. Het is de oppervlakte waarvoor wordt ingeschat dat deze nuttig gebruikt kan worden. schalmgat, vide, liftschacht als oppervlakte > 4 m2.