Wat is een radiografie onderzoek?

Radiografie is een klassieke techniek voor medische beeldvorming. Deze maakt gebruik van röntgenstralen, die aan het eind van de XIXe eeuw door de Duitse arts Wilhem Conrad Röntgen ontdekt werden. Elk deel van het lichaam kan ermee in beeld gebracht worden.

Waarom kan een röntgenstraling gevaarlijk zijn?

Röntgenstraling kan het DNA beschadigen. Te veel ioniserende straling kan namelijk de opbouw van atomen veranderen. Wanneer beschadigd DNA niet goed hersteld wordt, kan dit op langere termijn kanker veroorzaken.

Wat voor straling is röntgenstraling?

Röntgenstraling (vroeger, en in sommige talen nog steeds, x-stralen), vernoemd naar de ontdekker ervan, Wilhelm Röntgen, is elektromagnetische straling, in het elektromagnetisch spectrum liggend tussen ultraviolet licht en gammastraling.

Wat doet Rontgenstraling?

Het is een bepaalde vorm van straling, net zoals licht een vorm van straling is. In tegenstelling tot licht heeft rontgenstraling de eigenschap door het menselijk lichaam heen te kunnen gaan. Met speciale apparatuur en rontgenstraling kunnen foto’s/beelden worden gemaakt van de ‘binnenkant’ van uw lichaam.

Waarom een RX thorax?

Een RX thorax is een van de meest voorkomende diagnostische RX onderzoeken. Het maakt een beeld van het hart, longen , luchtwegen, bloedvaten, ribben en de beenderen van de rug. Een RX opname is een pijnloos medisch onderzoek die de dokter helpt bij het stellen van een diagnose en het starten van een behandeling.

Is een röntgenfoto gevaarlijk?

Er wordt vaak gedacht dat de straling die vrijkomt bij röntgenonderzoek, gevaarlijk is. De doses die gebruikt worden voor röntgenonderzoek zijn echter heel gering. Grote hoeveelheden röntgenstraling kunnen wél schade aanrichten.

Hoeveel röntgen is schadelijk?

Problematischer wordt het boven de 1000 millisievert, als de eerste tekenen van stralingsziekte zich openbaren. Eerst wordt men misselijk, later volgen diarree, haaruitval en bloedingen. Echt serieus wordt het rond de 4000 millisievert. Als een persoon dan niet wordt behandeld, kan hij binnen twee maanden sterven.

Wat is de snelheid van röntgenstraling?

In 1895 ontdekte Wilhelm Conrad Röntgen de naar hem genoemde röntgenstraling. Als een metaal beschoten wordt met elektronen die een grote snelheid hebben kan dit metaal elektromagnetische golven uitzenden met een golflengte van rond 10-9 m. Röntgenstraling is zeer energierijk en heeft een groot doordringend vermogen.

Is röntgenstraling gammastraling?

Gammastraling (γ-straling) is onzichtbare elektromagnetische straling met een hogere energie dan ultraviolet licht en röntgenstraling. Het ioniserende vermogen daarentegen is lager dan dat van alfastraling.

Waarom Loodschort?

Bij röntgenonderzoeken staat de medewerker meestal achter een loodscherm. Als hij in dezelfde ruimte staat draagt de medewerker een loodschort. Reden hiervoor is de strooistraling. Als de röntgenstraling door het lichaam van de patiënt heen gaat weerkaatst een klein gedeelte daarvan alle kanten op, ook de kamer in.