Welke achternaam komt het meest voor in Belgie?

Meest voorkomende familienamen in 2021 – België en Gewesten (Top 10)

België Brussels Hoofdstedelijk Gewest
1 Peeters 1
2 Janssens 2
3 Maes 3
4 Jacobs 4

Welke achternaam komt het meest voor?

Volgens de Nederlandse Familienamenbank is De Jong de meest voorkomende achternaam in Nederland. In 2007 droegen bijna 84.000 mensen die naam.

Hoe komt het dat Nederlanders gekke familienamen hebben?

Omdat mensen een tijd lang zelf achternamen konden verzinnen. In het begin van de 19e eeuw verplichtte Napoleon iedereen om een achternaam te dragen. Als je er nog geen had, werd er een achternaam voor je verzonnen. Die verzonnen achternamen sloegen op je beroep, je woonplaats, je karakter of op je uiterlijk.

Waarom eindigen Friese namen op een A?

Brouwer legt in de uitzending uit dat het achtervoegsel –ma een samentrekking is van –monna dat ‘de mannen van’ betekent. Meestal gaat daar een voornaam aan vooraf. Zo betekent Douma bijvoorbeeld ‘de mannen van Douwe’. Het is van oorsprong een zogenaamde clan-naam.

Wat zijn de meest voorkomende achternamen in Nederland?

Lijst van meest voorkomende achternamen van Nederland

Naam Naamvorm
1 de Jong Afstammingsnaam
2 Jansen Afstammingsnaam, patroniem
3 de Vries Herkomstnaam
4 van den Berg, van de Berg, van der Berg Adresnaam

Wat is de meest voorkomende achternaam in Duitsland?

De meest voorkomende familienaam in Vlaanderen is Peeters, in Duitsland is dat Müller (molenaar), in Groot-Brittannië Smith (smid).

Welke achternaam komt in Nederland het meest voor 2021?

De achternaam die het vaakst voorkomt is ‘De Jong’. Meer dan 55.000 mensen hebben deze achternaam. Daarna volgt ‘De Vries’ met bijna 50.000 keer en pas op de derde plaats met bijna evenveel naamdragers staat Jansen.

Wat zijn de 10 meest voorkomende achternamen in Nederland?

Meest voorkomende achternamen in Nederland

  • De Jong.
  • De Vries.
  • Jansen.
  • Van de/den/der Berg.
  • Bakker.
  • Van Dijk.
  • Visser.
  • Janssen.

Waarom bestuderen van familienamen?

De achternaam kan verband houden met de aardrijkskundige plek waar men vandaan komt (toponiem), bijvoorbeeld Jan Elsen (van de plaats Elsen) of Van Langendonck (afkomstig van een lange Donk). Geografische toenamen bleken vroeger doorgaans op een hogere afkomst te wijzen.

Waarom Van in achternaam?

Deze namen duiden plaats of streek van herkomst aan, de boerderij waar men woonde, maar ook wel de achternaam van de heer die men vroeger diende. Voorbeelden hiervan kunnen zijn: van Tlburg, van Brussel, van Velzen, van Groningen. Beroepsnamen. Deze namen duiden de naam van het beroep aan wat men uitoefende.

Wat betekent ma in Friese namen?

Het achtervoegsel -ma komt van monna, wat ‘man’ of ‘mens’ betekent. In Friesland en Groningen zijn veel van dergelijke namen te herkennen aan de uitgang “stra”, denk aan Hoekstra, Dijkstra, Veenstra, Bergstra, Zandstra, etc..

Wat is de meest voorkomende achternaam in Friesland?

De Vries, De Jong en Dijkstra populaire namen De achternaam De Vries is met 2.118 vermeldingen de meest voorkomende naam in Friesland.