Wat zijn beschermde titels?

Met het voeren van een beschermde titel maken beroepsbeoefenaren aan publiek en verzekeraars duidelijk op welk gebied zij daadwerkelijk deskundig zijn. De Wet BIG introduceert een systeem van titelbescherming voor een beperkt aantal beroepsgroepen.

Wat zijn geen beschermde beroepen?

U heeft geen beschermd beroep Uw beroep staat niet in de database met gereglementeerde beroepen . U mag uw beroep in Nederland uitoefenen. U hoeft geen toestemming te vragen of uw beroepskwalificaties te laten erkennen.

Is fysiotherapeut een beschermd beroep?

Een fysiotherapeut is een gediplomeerd beoefenaar van de fysiotherapie en in Nederland een beschermd beroep wat inhoudt dat iemand zich alleen zo mag noemen wanneer deze de vierjarige gelijknamige hbo-studie succesvol heeft afgerond en tevens een BIG-registratie bezit.

Wat is het verschil tussen beroep en titelbescherming?

Titelbescherming: beschermt het dragen en gebruiken van de titel, regelt niet de uitvoering van het beroep (wel de wettelijke basis voor de plichtenleer). Richt psychologencommissie, Tuchtraad en Raad van Beroep op. Titelbescherming is gekoppeld aan diploma en registratie.

Wat is opleiding bescherming?

Er zijn beroepen in de gezondheidszorg waarvan de opleidingstitel beschermd is. Beroepen met een beschermde opleidingstitel zijn bijvoorbeeld apothekersassistent, diëtist, logopedist, mondhygiënist en optometrist. Zorgverleners met een beschermde opleidingstitel worden niet ingeschreven in het BIG-register.

Wie beschermt de wet BIG?

BIG staat voor: Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. De Wet BIG geeft regels voor beroepen in de gezondheidszorg en beschermt patiënten tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen.

Is viroloog beschermd beroep?

Sterker nog: viroloog is geen beschermde titel. In principe mag iedereen zich viroloog noemen. Er bestaan virologen die onderzoek doen. Er zijn infectiologen, zoals Jaap van Dissel van het RIVM, die zich bezighouden met infectieziekten (naast virussen ook bacteriën, schimmels en parasieten).

Wat is en doet een fysiotherapeut?

De fysiotherapeut is de expert in houding en beweging. Hij helpt je bij het voorkomen, verhelpen of verminderen van je lichamelijke klachten en zorgt ervoor dat je weer optimaal kunt bewegen. De zorg van een fysiotherapeut past bij jouw persoonlijke situatie en is gericht op het doel dat jij wilt bereiken.

Wie bezoeken de fysiotherapeut?

Elk jaar bezoekt gemiddeld 1 op de 5 mensen een fysiotherapeut. Het bezoek aan de fysiotherapeut is grofweg in te delen in vijf stappen: de anamnese, het onderzoek, het advies, de behandeling en de evaluatie.

Wie valt onder tuchtrecht?

De volgende beroepsgroepen vallen onder het wettelijk tuchtrecht: Artsen (bijvoorbeeld huisartsen en medisch-specialisten zoals chirurgen en psychiaters) Tandartsen. Apothekers.

Wie worden beschermd door de wet BIG?

Beschermde specialistentitels Artsen, tandartsen, apothekers, gezondheidszorgpsychologen en verpleegkundigen kunnen specialistenopleidingen volgen. Alleen personen die in het BIG-register én in het specialistenregister van de beroepsorganisatie staan, mogen een wettelijk erkende specialistentitel voeren.