Wat is een verblijfskatheter?

Een verblijfskatheter is een dun slangetje dat via de plasbuis in de blaas wordt gebracht. Om te voorkomen dat de katheter uit de blaas glijdt, zit er aan het uiteinde een ballonnetje dat gevuld wordt met water. Door de katheter kan de urine aflopen in een opvangzak.

Waarom kies je voor een verblijfskatheter?

Redenen waarom er een verblijfskatheter ingebracht wordt, kunnen zijn: • obstructie in de plasbuis bijvoorbeeld door prostaatvergroting • bloed(stolsels) in de urine • een niet goed functionerende c.q. zich slecht ledigende blaas.

Welke katheter?

Soorten katheters

  • Blaaskatheter (Transurethrale katheter) Een transurethrale katheter is een soepel buisje die urine via de plasbuis uit de blaas laat lopen.
  • Buikkatheter (suprapubische katheter)
  • Nefrostomiekatheter.
  • Dubbel J katheter (katheter geplaatst tussen nier en blaas)

Wat is een contra indicatie voor katheterisatie?

Contra-indicaties Bij vermoeden van een urethrakwetsuur, bv. door eerdere blaaskatheterisaties of na een bekkentrauma. Bij een patiënt die slachtoffer werd van een bekkentrauma kan bloedverlies via het plaskanaal duiden op een scheur in de urethra.

Wat heb je nodig bij het verzorgen van een verblijfskatheter?

Lichamelijke verzorging Met een verblijfskatheter kunt u zich gewoon douchen of wassen. Voor mannen is het wel belangrijk om de voorhuid terug te schuiven en de eikel zorgvuldig te wassen met lauw water, zonder zeep. Voor vrouwen is het belangrijk om de schaamlippen goed te spreiden voor het wassen.

Waarom moet je een blaaskatheter?

Een katheter wordt gebruikt om urine uit de blaas af te voeren. De meest voorkomende reden om een katheter te plaatsen is retentie of incontinentie. Bij retentie kunt u uw blaas niet meer op de normale manier legen.

Wat zijn indicaties voor een verblijfskatheter?

Indicaties voor blaaskatheterisatie zijn enerzijds het onvermogen om de blaas op natuurlijke wijze te ledigen (retentie) en anderzijds het onvermogen om urine vast te houden (incontinentie).

Welke complicaties kunnen er ontstaan bij een verblijfskatheter?

Als u voor langere tijd een verblijfskatheter heeft, kunnen de volgende complicaties optreden: Verstopping. Door steenaanslag, gruis of een bloedstolseltje kan de katheter verstopt raken. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat u voldoende drinkt, tenminste 1,5 tot 2 liter per dag.

Waarom schrijft de arts altijd een zo dun mogelijke katheter voor?

Beschadigingen en bloedingen kunnen worden voorkomen door goed geschoold personeel, het gebruik van een zo dun mogelijke katheter en het vullen van de ballon nadat de urine afgevloeid is en daarna de katheter nog 2 cm (bij vrouwen) en 5 cm (bij mannen) op te schuiven.

Wat is het verschil tussen een verblijfskatheter en een eenmalige katheter?

Een verblijfkatheter is een hol, soepel slangetje dat voor langere tijd in uw blaas wordt gebracht om urine uit uw blaas te laten lopen. Aan het uiteinde van de verblijfskatheter zit een ballonnetje dat gevuld wordt met water en voorkomt dat de katheter uit uw blaas glijdt.

Wat wordt er bedoeld met contra indicatie?

Bij contra-indicaties aandoeningen gaat het om aandoeningen en patiëntkenmerken (voorzorgen) waarbij bepaalde geneesmiddelen niet of alleen onder bepaalde voorwaarden veilig kunnen worden toegepast. Er kan dus sprake zijn van absolute contra-indicaties, maar ook van relatieve.

Wie plaatst een katheter?

De uroloog maakt een klein sneetje in uw buik (net boven het schaambeen) en brengt zo de katheter in uw blaas. Er zit dan geen slangetje in uw plasbuis en het is dus nog mogelijk om op de normale manier te plassen.