Vilken utbildning har en obducent?

Vilken utbildning krävs för att bli Obduktionstekniker Det finns en 1-årig utbildning till Obduktionstekniker vid Yrkeshögskolan exempelvis Åsö Gymnasium i Stockholm. För att ska till den krävs att man gått omvårdnadsprogrammet och/eller har yrkeserfarenhet på några år från omsorg och/eller sjukvård.

Vad är en Obduktionstekniker?

En obduktionstekniker gör det praktiska arbetet vid en obduktion, det vill säga öppnar kroppen och tar ut organen. I slutet av processen kommer läkaren (patologen) in och dissikerar organen för att fastställa dödsorsaken.

Hur lång utbildning rättsläkare?

Den svenska specialistutbildningen för läkare inom rättsmedicin, vilken tar cirka fem år, sker till största delen inom verket.

Vad krävs för att jobba på bårhus?

En undersköterskeutbildning kan då vara en bra grund. Utbildning till Obduktionstekniker kan finnas inom yrkeshögskolan, men är du utbildad undersköterska och har flera års erfarenhet av arbete i sjukvården, finns det möjlighet att bli upplärd på arbetsplatsen.

Vad krävs för att bli rättsläkare?

Specialiseringsutbildning (ST-utbildning) i rättsmedicin För att bli specialist i rättsmedicin måste du som läkare genomgå en ST-utbildning under handledning under minst 5 år efter legitimation.

Hur mycket tjänar en obducent?

Löneskillnader mellan män och kvinnor

År Medellön kvinnor Medellön män
2016 72 500 kronor 77 300 kronor
2017 75 100 kronor 80 300 kronor
2018 74 800 kronor 79 400 kronor
2019 77 000 kronor 80 300 kronor

Vad gör en Rättspatolog?

Som patolog arbetar du främst med två olika huvudområden, analys av prover samt att genomföra obduktioner. Även rättspatolog är specialistläkare, men de arbetar uteslutande med att fastställa dödsorsaker vid misstänkta dödsfall när det kan handla om mord.

Vad heter de som undersöker lik?

Typer av obduktion

  • Klinisk obduktion utförs av patologer, andra läkare eller veterinär på begäran av den läkare/veterinär som vårdat den avlidne.
  • Rättsmedicinsk obduktion utförs av rättsläkare på begäran av rättsvårdande myndighet (polis, åklagare, domstol).
  • Likbesiktning avser den yttre examinationen av en död kropp.

Hur utbildar man sig till rättsläkare?

För att bli specialist i rättsmedicin måste du som läkare genomgå en ST-utbildning under handledning under minst 5 år efter legitimation.

Hur är det att vara rättsläkare?

En rättsläkare utför rättsmedicinska obduktioner på uppdrag av polismyndigheterna och biträder dessa vid identifiering av avlidna. Rättsläkaren gör även kroppsundersökningar av levande personer som till exempel varit utsatta för eller gjort sig skyldiga till misshandel eller sexuella övergrepp.

Vad gör man på bårhus?

På bårhuset handlar arbetet om att iordningsställa kroppar och kvittera ut kroppar som ska hämtas av begravningsbyråer. De rättsmedicinska assistenterna dubbelkollar att identitet finns och stämmer, mäter och väger, klär av kropparna och förbereder dem för obduktion som oftast sker dagen efter.

Hur ser det ut i ett bårhus?

Det syftade på en kollektivt grävd stor kallgrav där flertalet kistor placerades i väntan på att tjälen skulle gå ur marken. Oftast täcktes den av en särskild byggnad uppförd över graven. På ett sjukhus är bårhuset ett kylrum där de avlidna förvaras på bårar, ofta inlindade i textilier.