Kan ik mijn MRI opvragen?

Opvragen dossier Wilt u kopieën van uw röntgenfoto’s, CT-scans of MRI-scans ontvangen? Deze kunt u opvragen bij de balie van de afdeling Radiologie.

Hoe lang duurt opvragen medisch dossier?

De wet zegt dat de zorgverlener de gevraagde gegevens zo snel mogelijk moet verstrekken. Voor een medisch dossier inzien kunt uw een termijn van twee weken als redelijk zien. Voor de kopieën mag het ziekenhuis of de zorginstelling u maximaal € 0,23 per pagina in rekening brengen.

Waar kan ik mijn röntgenfoto zien?

Indien u alleen een kopie wilt van een röntgenonderzoek, zoals een röntgenfoto, CT-scan of MRI, dan kunt u dit rechtstreeks bij de afdeling Radiologie opvragen.

Waar kan ik mijn medische dossier vinden?

Wilt u uw medisch dossier inzien? Dan kunt u daarvoor een verzoek doen bij uw arts of zorginstelling. U krijgt alleen de gegevens te zien die over uzelf gaan, zoals röntgenfoto’s en operatieverslagen.

Hoe vraag ik mijn dossier op?

Iedereen van 12 jaar en ouder kan mondeling of schriftelijk vragen om een kopie van het medisch dossier. U kunt hiervoor bij uw arts of zorginstelling terecht. U hoeft geen reden aan te geven voor uw verzoek. Uw arts kan om een legitimatie vragen als u een kopie (of inzage) wilt hebben.

Wat staat er in het medisch dossier?

In een medisch dossier staan de gegevens over uw gezondheid, zoals de diagnose en de medicijnen die u slikt. Uw zorgverlener houdt het medisch dossier bij. Zo’n zorgverlener is bijvoorbeeld uw arts, uw apotheker of uw fysiotherapeut. Als meerdere zorgverleners u behandelen, zijn er meerdere dossiers.

Heb ik recht op een kopie van mijn medisch dossier?

Hoe lang patientgegevens bewaren?

Maar u mag als patiënt wel aan uw zorgverlener vragen om gegevens uit uw medisch dossier te verwijderen. In Nederland zijn de regels voor het bewaren van medische dossiers opgenomen in de Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst (WGBO). Hierin is bepaald dat zorgverleners uw medisch dossiers 20 jaar moeten bewaren.

Kan ik mijn bloedonderzoek inzien?

Sinds 1 juli 2020 kunt u uw medische gegevens online bekijken. Dit kan via een beveiligde website (of app). Die website (of app) laat uw gegevens uit het computersysteem van de huisarts zien. U logt in en kunt dan veilig uw gegevens bekijken.

Kan ik mijn eigen patientendossier inzien?

U heeft het recht om uw medisch dossier in te zien of een kopie ervan te krijgen. Dat kan ook digitaal, bijvoorbeeld via een PDF op een USB-stick. Ook heeft u het recht om te weten wie er in uw dossier heeft gekeken (logging).

Waar kan ik mijn bloeduitslagen vinden?

Het is mogelijk om uw medisch dossier online te bekijken. In uw medisch dossier staan onder andere het advies van de huisarts, uitslagen van onderzoeken en de medicijnen die u gebruikt. U kunt deze gegevens bekijken via online portaal gezond.nl.

Hoe vraag ik mijn dossier op bij de Belastingdienst?

U kunt uw dossier opvragen bij het Serviceteam, uw persoonlijk zaakbehandelaar of met een brief.