Wat is een stilte retraite?

Tijdens het stilte retraite leg je een weg af van je gedachten naar je hart. Naar je bron van mildheid, geduld, liefde en begrip. Stilte is een krachtig hulpmiddel om deze weg af te leggen. Middels stiltewandelingen, yoga oefeningen, meditaties en lezingen.

Wat kost een retraite?

Tijdens de retraites wordt er gewandeld, gemediteerd en aan yoga gedaan. Kosten: afhankelijk van de retraite tussen de €100 en €500.

Waar kun je in retraite gaan?

In veel kloosters kun je je een paar dagen terugtrekken uit het dagelijks leven….Stilte retraite in het klooster

  • Abdijvanegmond.nl.
  • Kloosterhuissen.nl.
  • Kasteelslangenburg.nl.
  • Achelsekluis.org.

Waarom stilte retraite?

Meer aandacht voor het moment Door het zwijgen tijdens een retraite ben je continu in contact met jezelf, en niemand anders. Je dealt met wat er zich aandient. Op retraite komt je geest tot rust en ga je op een liefdevolle aandachtige manier om met wat zich in het hier en nu aandient.

Wat is stilte meditatie?

Mediteren is innerlijke stilte creëren, bewust worden van de opkomende gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen. Zijn in het moment met wat er is. En zonder oordeel hiernaar kijken met liefdevolle vriendelijkheid naar jezelf. Door deze bewustwording kunnen onder andere nieuwe inzichten zich aandienen.

Wat is een Stilteweekend?

Een retraite biedt vaak de gelegenheid om in een groep met de hulp van een leider gedurende een aantal dagen intensief te mediteren. Tot laat in de 20e eeuw waren door scholen georganiseerde retraites voor katholieken in Nederland en Vlaanderen heel gewoon.

Wat stilte met je doet?

Neurowetenschapper Michel Le Van Quyen deed onderzoek naar onze hersenen in stilte en kwam tot een verassende ontdekking. Stilte heeft een helende werking! Het verhoogt de creativiteit, verbetert ons geheugen en zorgt voor een betere verhouding tot onszelf.

Wat is een Vipassana retraite?

Vipassana is een vorm van inzichtsmeditatie, een eenvoudige praktische remedie voor universele problemen. Deze meditatie is een proces van zelfobservatie met als doel de geest tot in de diepste lagen te zuiveren van negativiteit en onzuiverheden als woede, haat, hebzucht en angst.

Wat brengt meditatie?

Mediteren brengt allerlei voordelen met zich mee. Zo geeft het je o.a. energie, een gevoel van ontspanning, een beter concentratievermogen, vermindering van stressklachten, helpt het je bepaalde negatieve denkbeelden en gedachten los te laten en neemt het algemeen gevoel van geluk toe.

Wat gebeurd er bij meditatie?

Door te mediteren leer je je brein al z’n aandacht op 1 iets te richten. Dat kan bijvoorbeeld je ademhaling zijn, maar ook geluiden, emoties en gedachten lenen zich prima om je aandacht op te focussen. Door te mediteren, train je je aandacht.

Wat is een yoga Retreat?

Tijdens een yoga retreat worden verschillende yogalessen aangeboden en word je ondergedompeld in de yoga levensstijl, vaak in combinatie met gezonde voeding. Alle retreats hebben in ieder geval een ding gemeen. Ze staan voor een periode waarin je tijd neemt voor jezelf om te reflecteren, te verdiepen en te vertragen.

Hoe organiseer je een retraite?

De ‘main-activiteiten’ van een stiltedag zijn: mediteren, yoga, lezen, schrijven, wandelen, bewust eten en drinken. Dit kun je een paar keer herhalen over de dag heen. Ook kun je ruimte inbouwen voor een rustgevende hobby als je die hebt: mandala’s kleuren, macrameeën of schilderen bijvoorbeeld.